Mengenai Kami

Pusat Komputeran & Informatik (CCI) ditubuhkan pada awal tahun 2007 yang dahulunya dikenali sebagai Jabatan Infra & ICT. Ia merupakan pusat yang dipertanggungjawab bukan sahaja ICT malahan merangkumi pembangunan, penyelenggaraan dan perkhidmatan elektrikal, mekanikal dan awam. Pada tahun 2009, Jabatan Infra & ICT  dipecahkan kepada Jabatan Teknologi Maklumat & Komunikasi (JTMK) yang fokus kepada ICT manakala Jabatan Pembangunan, Infrastruktur dan Perkhidmatan (JPIP) kepada pembangunan, penyelenggaraan bangunan (fizikal) Universiti dan perkhidmatan kejuruteraan elektrikal, mekanikal, awam, arkitek dan ukur bahan. Pada tahun akhir 2011, proses perekayasaan dijalankan dengan perstrukturan semula menjadikan Jabatan Teknologi Maklumat & Komunikasi (JTMK) kepada Pusat Teknologi Maklumat (PTM). Kini pada tahun 2016, pembaharuan telah dilaksanakan dengan menjadikan Pusat Teknologi Maklumat (PTM) kepada Pusat Komputeran dan Informatik (CCI).

Visi

Menjadi sebuah institut pengembangan kepakaran, kurikulum, penyelidikan, inovasi dan penyedia infrastruktur dan perkhidmatan ICT yang berkualiti seiring perkembangan ICT termaju global sebagai Teaching Knowledge Factory bagi menghadapi persekitaran yang dinamik dan mencabar di pasaran industri selain mendukung dasar negara untuk membangun modal insan berteraskan pendidikan keusahawanan menerusi aplikasi konsep Technology-Based Learning.

Misi

• Menyediakan servis perkhidmatan dan pembangunan infrastruktur ICT yang seiring dengan perkembangan ICT global
  • Menawarkan program pengajian akademik dan profesional ICT berteraskan keusahawanan yang memenuhi pasaran industri
  • Menyediakan khidmat pakar profesional dan akademik dalam bidang ICT yang boleh dimanfaatkan di setiap peringkat, fakulti dan universiti